ANGLIA
Anglicy nie obchodzą Wigilii, a najważniejszy posiłek
spożywany jest pierwszego dnia świąt. Na stołach króluje nadziewany
indyk oraz deser christmas pudding. Prezenty przynosi Mikołaj i
zostawia je w skarpetach pierwszego dnia Świąt. Niektórzy odwdzięczają
mu się kieliszkiem alkoholu i marchewką dla renifera. Londyn jest
ojczyzną pierwszych kartek z życzeniami. W 1846 roku Jon Horsley z
Anglii zaprojektował pierwszą kartkę świąteczną z napisem "Wesołych
Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku".
NIEMCY
Dla naszych zachodnich sąsiadów bardzo ważny jest czas przygotowań do
świąt, czyli adwent. W domach pojawiają się adwentowe wieńce udekorowane
czterema świecami, a w każdą niedzielę adwentu zapalana jest jedna z
nich. W większości miast niemieckich odbywają się
jarmarki świąteczne, a mieszkańcy ogrzewają się grzanym winem. Sama
Wigilia jest mniej uroczysta niż w polskich domach, zazwyczaj spędza się
ją w domowym zaciszu z rodziną. Najważniejszy świąteczny posiłek jest
25 grudnia, a najpopularniejszą potrawą jest pieczona gęś. Prezenty
przynosi Mikołaj lub dzieciątko Jezus.
WŁOCHY
We Włoszech w Wigilię przygotowywana jest uroczysta kolacja, podczas której jedzone są typowe włoskie ciasta penettone i pandoro, a także nugat, migdały i orzechy laskowe. Wigilia jest jednak przede wszystkim czasem oczekiwania na pasterkę. W każdym włoskim
domu najważniejszym świątecznym atrybutem jest szopka. Szopki budowane
są w kościołach, mieszkaniach, placach, czy nawet klatkach schodowych.
FRANCJA
We Francji, podobnie jak we Włoszech bardzo popularne
są szopki, a także ozdoby z ostrokrzewu i jemioły. Tradycyjna
bożonarodzeniowa kolacja odbywa się zazwyczaj już po mszy, tzw.
pasterce. Le Réveillon, bo tak nazywają Francuzi świąteczną
kolację, składa się z różnych dań w zależności od regionu Francji. W
Alzacji zwykle serwuje się gęś. Gryczane naleśniki polane kwaśną
śmietaną podaje się w Bretanii. W Burgundii popularny jest indyk i
kasztany, podczas gdy w Paryżu na wigilijnych stołach królują ostrygi.
Francuskie Boże Narodzenie nie może się jednak obejść bez tradycyjnego
deseru Bûche de Noël (dosłownie „świąteczna kłoda”), które do
złudzenia przypomina polską roladę, choć obecnie coraz częściej
występuje w wersji z lodami zamiast kremu.
PORTUGALIA
Boże Narodzenie to najważniejsze i najbardziej uroczyste święto w Portugalii. W wigilię Bożego Narodzenia Véspera do Natal całe rodziny zbierają się w domach wokół choinki i oczekują nadejścia północy, by wybrać się do kościoła na pasterkę Missa do Galo.
Nazwa oznacza dosłownie Msza Koguta i pochodzi od legendy, która mówi,
że jedyny raz, kiedy kogut zapiał o północy, miał miejsce w noc narodzin
Jezusa. Po skończonej mszy wszyscy udają się do domów, by zasiąść do
wigilijnego posiłku zwanego consoada. Tradycyjną potrawą wigilijną jest w
Portugalii bacalhau (dorsz) według specjalnego przepisu bacalhau de consoada. Gotuje się do niego kapustę, robi krokiety z ryb, a na deser podaje różne ciasta.
Przygotowanie do Świąt Bożego Narodzenia trwa na Węgrzech kilka
tygodni. Kolejne tygodnie poprzedzające święta, w zależności od wagi ich
znaczenia nazywa się papierowym, brązowym, srebrnym i złotym. Wigilia
jest bardzo ważnym dniem dla Węgrów - to czas gdy spotyka się cała
rodzina. Niezbędnym smakołykiem na świątecznym stole jest szaloncukor,
czyli pralinki z masą waniliową, orzechową, marcepanową lub z
galaretką. Świątecznym przysmakiem są także strucle z makiem i
orzechami. Każda gospodyni powinna upiec ich tyle, by poczęstować nimi
najbliższych i sąsiadów, i pochwalić się zdolnościami kulinarnymi. Na
wigilijnym stole obowiązkowo znaleźć się musi pieczony karp, zupa rybna z
różnych gatunków ryb oraz chłodnik z wiśni.
DANIA
Podobnie jak w Niemczech, w Danii bardzo ważny jest wieniec adwentowy.
Do tradycji bożonarodzeniowych należy także zapalanie specjalnej
świecy-kalendarza. Świeca taka ma podziałkę złożoną z 24 kresek. W
większości domów świece te zapalane są 1 grudnia, bardzo często przy
śniadaniu. Kolację wigilijną podaje się dość wcześnie. Najczęściej na świątecznym stole gości pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina z chrupiącą
skórką. Kaczka lub gęś faszerowane są jabłkami i suszonymi śliwkami i
podawana z ziemniakami, czerwoną kapustą, buraczkami i żurawinową
konfiturą. Na deser podaje się ryż a l’amande z gorącym wiśniowym sosem lub risengrod. W misie z deserem ukryty jest migdał. Szczęśliwy znalazca migdała otrzymuje specjalny prezent.
HISZPANIA
Boże Narodzenie to także bardzo ważne, rodzinne święto dla Hiszpanów.
Podobnie jak we Włoszech i we Francji ważniejsza od choinki jest
szopka. Główne dania serwowane w Wigilię różnią się w zależności od
regionu. Są to zazwyczaj: jagnięcina i prosię (Castilla Leon i Castilla
La Mancha), pieczony indyk (Andaluzja), owoce morza, ryby (wybrzeże). Na
deser podaje się natomiast turron (rodzaj nugatu z migdałami), marcepan, ciasteczka polvorones, orzechy. Wszystko popija się dużą ilością cava, tradycyjnym hiszpańskim białym winem musującym.
Po kolacji większość Hiszpanów udaje się na Pasterkę, która jest ważnym punktem wigilijnego wieczoru. Mimo, iż w Wigilię przygotowuje się uroczystą kolację, to jednak najważniejsze znaczenie ma święto obchodzone 6 stycznia. To wtedy właśnie, dwanaście nocy po Bożym Narodzeniu, dzieci otrzymują od Trzech Króli prezenty, za to nie znajdują żadnego prezentu pod choinką. W zamian za podarki maluchy przygotowują im słodycze i kostki cukru dla wielbłądów.
Po kolacji większość Hiszpanów udaje się na Pasterkę, która jest ważnym punktem wigilijnego wieczoru. Mimo, iż w Wigilię przygotowuje się uroczystą kolację, to jednak najważniejsze znaczenie ma święto obchodzone 6 stycznia. To wtedy właśnie, dwanaście nocy po Bożym Narodzeniu, dzieci otrzymują od Trzech Króli prezenty, za to nie znajdują żadnego prezentu pod choinką. W zamian za podarki maluchy przygotowują im słodycze i kostki cukru dla wielbłądów.
UKRAINA
Ukraina, tak jak wszystkie kraje obrządku grecko-katolickiego obchodzi
święta według kalendarza juliańskiego. Wigilia przypada na 6. stycznia i
jest celebrowana podobnie jak w Polsce. Pod stół wigilijny zawsze
wkłada się siano, a wieczerzę rozpoczyna wraz z pojawieniem się
pierwszej gwiazdki. Na stole powinno być 12 potraw: między innymi
gołąbki z kaszą gryczaną i gołąbki z ziemniakami, sos grzybowy, ryba,
kompot z suszonych owoców, barszcz, jednak najważniejszym z dań jest
kutia. Przyrządza się ją zwykle z gotowanych ziaren pszenicy lub
jęczmienia dodatkiem miodu, maku i bakalii. Na deser podaje się ciasto i
pączki. Dzieci nie znajdują pod choinką żadnych prezentów, dostają za
to podarki od Dziadka Mroza w Sylwestra. Okres świąteczny kończy 19
stycznia święto Chrztu Pańskiego czyli popularny "Jordan", zwane też
"Wodochreszczem", "Chreszczeniem" lub "Epifanią". W ten dzień po Mszy
św. z cerkwi wyrusza procesja do najbliższego jeziora lub rzeki, gdzie
następuje poświęcenie wody.
INNE CIEKAWE ZWYCZAJE
Choć w Tajlandii, kraju buddyjskim nie obchodzi się Świąt Bożego Narodzenia. grupa tutejszych projektantów wymyśliła miejscowego rozdawcę upominków. Jest on stylizowany na wieśniaka w słomianym kapeluszu, przewiewnych szatach, a zamiast choinki towarzyszą mu snopy ryżowej słomy. Taki "Święty Mikołaj" został w tym roku rozstawiony w sieci najpopularniejszych w Tajlandii stacji benzynowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz