W piątek (17.01) klasa III b poprowadziła pokazową lekcję techniki. Na życzenie nauczycieli prezentujemy kilka przepisów na potrawy jakie można było wtedy skosztować.
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem
Przepis na 4 porcje
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
olej do smażenia
150 gram twarożku naturalnego lub sera feta (wymieszanego z odrobiną śmietany)
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy, zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 2 minuty, odcedzamy i odciskamy wodę.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Dodajemy szpinak, koperek i natkę pietruszki. Miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, jeśli ciasto jest za gęste dolewamy wody mineralnej gazowanej.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem (lub serem feta) i zwijamy w ruloniki. Zwinięte naleśniki kroimy i formujemy z nich ślimaki.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
4 marchewki drobno starte
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżezki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
orzechy, rodzynki, płatki migdału
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Porcjami dodawać mąkę, cynamon i sypkie składniki, cały czas ucierać. Dodajemy olej, miszając łyżką drewnianą Następnie dodać bakalie oraz marchewkę.
Piec 45 minut w 200 st lub z termoobiegiem 35 minut w 170 st.
Posypać cukrem pudrem.
Muffinki marmurkowe
Składniki:
250g mąki pszennej
80g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
80ml oleju
2 jajka
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
- Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz